Sávoly Malom Szabadidőpark

8500 Pápa, Szedlmayer Malom 1.

Megközelíthetőség

 

Naptár

június 2023
hfő ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Galéria

Galériánkból

www.lakatfoto.com

Pápa városa és környéke bőven büszkélkedhet látnivalókkal. Ezek közül csak kiemelünk néhányat, melyeket mindenképpen ajánlunk megnézni városunkba látogatóknak.

A tágas barokk Fő tér közepén magasodik a Szent István vértanú tiszteletére emelt, a pápaiak által „Nagytemplomnak nevezett” plébániatemplom monumentális épülete. Hossza 42 m, szélessége 22 m, a tornyok magassága 72 méter. A templom a késő barokk klasszicizáló irányzatának jellegzetes képviselője. A templom freskóit Franz Anton Maulbertsch a barokk festészet ismert osztrák mestere készítette 1782-1783-ban.

Kilépve a templomból az északi oldalon a plébániasort találjuk. A plébánia melletti keskeny utcába, a Ruszek közbe belépve, a mintegy 90 lépésnyi árkád vonja magára tekintetünket. Lábasház az épület neve, Árkádja alatt kőkeretes ajtókat, ablakokat találunk, mögöttük kereskedők, iparosok üzleteivel, műhelyeivel. A Lábasház Fő tér felöli oldalán áll a XVIII. század végi Botka-ház, melyet füzérei, rozettái, sarokerkélye és udvarának kovácsoltvas munkái a tér egyik ékességévé emelnek.

A tér Kossuth Lajos utcai torkolatánál Pápa talán legkülönösebb házához érünk, széles kosáríves boltíve, mint átjárókapu vezet a belváros további részébe.

A 21. szám alatti Zichy-ház a tér talán legharmonikusabb épülete. Manzardtetőjének sarkain fémbuzogányok, kapuján sasfejes kilincs és szép zárcímer, bolthajtásos kapualjában copf stílusú ajtórács, emeleti szobáiban pedig számos és felettébb szép mennyezeti stukkódombormű az ékessége. Zárt, függőfolyosós udvara említésre méltó.

Nem kevésbé érdekes az építtetői után elkeresztelt Kenessey-Szondy ház (1739), amint ez a kőkeretes barokk kapu zárkövéről leolvasható. Az épület utcai, jobb sarkánál csigavonalas kerékvető követ találunk. Abban az időben védte a ház szögletének épségét, amikor még lovas szekerek és hintók kerekeitől és tengelyvégeitől kellett félteni.

Az Esterházy-kastély az egykori vár alapjainak felhasználásával épült fel. Itt található a Jókai Mór Városi Könyvtár. A kastély volt kápolnája ma olvasóterem. A terem helyreállításáért a város Európa Nostra Díjat kapott 1990-ben. A kastélyból kilépve két szépen faragott nagy vízköpő domborművet és négy szobrot találunk. Az udvar sarkainál két hatalmas kő oroszlán vicsorog, a kastéllyal egykorúak. Az egyik az Eszterházyak címerpajzsát, másik pálmaágat tart mancsában.

A kastély előtti parkban Petőfi Sándor bronzszobra, valamint Szervátiusz Jenő Jókai Mórnak emléket állító műve található. A Március 15. tér közepén, az 1931-ben lebontott Jókai Színház helyén épült fel 1931-1934 között Dudás Kálmán építész tervei alapján a neobarokk stílusú református templom. Az épületben 1250 ülőhely van. A templomot 1941-ben szentelték fel.

 

 

 

 

 

 


Pápa történelmének egyik fontos eleme a jelenleg Kanadában élő Kluge família kékfestő műhelye. Pápán a 17. századtól tudunk kékfestő iparosokról. Közülük a legnagyobb elismertségre a Kluge család tett szert. 1786-ban hozták létre műhelyüket Pápán. A műhelyt a Tapolca-patak vize táplálta. A 19. századig kézi erővel, míg később már gőzgépekkel történt a kékfestés, ami a századfordulón az egyik legjobbak közé tartozott Magyarországon. Ezt az államosítás során 1945-ben bezáratták ezt a magánvállalkozást. A műhely helyén 1962 óta Közép-Európa egyetlen Kékfestő múzeuma működik, amely bemutatja a nagy múltú mesterséget. Ma ez az ország második legjelentősebb ipartörténeti műemléke.                 

Pápán a fent említett Tapolca patak vagy az 1931-ben Esterházy Péter gróf által megépíttetett Strandfürdő jóvoltából mindig fejlett volt a fürdőkultúra. Az Esterházy kastély parkjában 2003-ban átadott új termál- és élményfürdőben, a Várkertfürdőben 2000 m2-es vízfelület, 13 medence, köztük kiúszó-, élmény-, ülő-, úszó- és csúszdás medence és szauna világ várja a vendégeket. A pápai termálvizet 2005-ben gyógyvízzé nyilvánították. Azóta a Várkertfürdő már nemcsak termál- és élményfürdő, hanem gyógyfürdő is. Gyógyászati centrumát nemrég adták át, ahol a gyógyulni vágyók a víz gyógyhatása mellett számos gyógyászati kezelést is élvezhetnek.

A Tapolca patak forrása környékén, Pápa-Tapolcafő területén a vízműtől folyásirányban egy rövid, de érdekes és látványos tanösvény mutatja be, hogy milyen volt a forrás környéke a vízimalmok korában. Az egykori nemesi és ma is öntudatos kálvinista faluban tavaly óta nagy az öröm: a bakonyi bauxitbányászatnak annakidején áldozatául esett forrás 42 esztendei elapadás, szárazság után visszanyerte vizét! Az éltető víz új életet fakasztott a közéletben is. Valóságos mozgalom indult az újjáéledt forrásvidék népszerűsítésére, a forrásoknak és a patak első néhányszáz méteres szakaszának bemutatására. A mozgalom motorja, a Tapolcafői Kertbarátkör, a megfelelő hivatalos szervekkel együttműködve, szép tanösvényt épített ki a bővízű, sebes folyású Tapolca mentén, hol felhintett, hol deszkaterítéssel meg lépcsővel ellátott úttal, mely mellett magyarázó táblák, szalonnasütő hely és ivókút várja a felüdülni vágyókat. Pápa-Tapolcafő városunktól kiépített kerékpárúton könnyen megközelíthető.


További információkért kérjük látogasson el az alábbi oldalakra:

http://papa.hu/turizmus/latnivalok/varosnezes

http://www.utazzitthon.hu/papa-latnivalok.html

http://www.kekfestomuzeum.hu/

http://esterhazykastely.papa.hu/index.php

http://papa.utisugo.hu/latnivalok